E-mail: hi@familyfully.com

Reglerna för basket

Längden på en basketmatch

 • Basketmatchen består av fyra kvart om 10 minuter vardera.
 • Lagen spelar enkelriktat för två kvart, åt andra hållet för de kommande två.
 • Det är två minuters mellanrum mellan första och andra perioden, och även mellan tredje och fjärde perioden, med 15 minuter till halvtid.
 • Tränare kan kalla två en-minuters timeouts när som helst under första halvlek och tre timeouts i andra halvlek.
 • Klockan stannar när domarens visselpipa blåser. Den förblir stoppad om frikast tas och börjar igen när bollen berör en spelare på banan – så att du får hela 40 minuter av faktiskt basketspel.

Tidsgränser i basket
Det finns också tidsgränser för en spelare som är i besittning av basket med fem huvudregler:

24-sekundersregel
Efter ett lag kommer i besittning av bollen har de 24 sekunder på sig att skjuta. Besittning överlämnas till det andra laget om de inte gör det.

8-sekundersregel
När en spelare har bollen på sin egen planhalva eller ‘backcourt’, de har 8 sekunder på sig att flytta bollen över halvvägslinjen till “frontplanen”. Annars kommer de att förlora besittning.

5-sekundersregel
En noga bevakad spelare som håller bollen har 5 sekunder på sig att antingen passa eller föra bollen mot bågen. När det synas går bollinnehavet till det motsatta laget.

3-sekundersregel
En spelare kan bara vara i motståndarens rektangulära “nyckel”-område under korgen i 3 sekunder. Ett regelbrott kommer att anropas om spelaren inte lämnar inom dessa 3 sekunder.

Typer av basketöverträdelser
Basketspelare kan bestraffas för att göra ett intrång eller foul mot en annan spelare, med förlust av besittning eller tilldelning av ett “frikast”.

Personligt regelbrott — det här är när olaglig kroppskontakt inträffar mellan motståndare. Vanliga exempel är laddning, blockering, hållande, olaglig bevakning, knuffande, illegal screening, handkontroll och illegal handanvändning. Ett personligt regelbrott resulterar i att antingen en spelare tar frikast eller att ett lag tappar bollinnehavet.

Laddning — anropas av domaren när en anfallande spelare som rör sig med bollen löper rakt. in i en försvarare.

Blockering — en försvarsspelare får inte stå i vägen eller “blockera” en dribblingsspelare om inte den försvararen har etablerat en laglig vakthållning.

Håll – det här är när personlig kontakt görs med en motståndare för att bromsa deras rörelse.

Olaglig bevakning – när en försvarande spelare stöter på en motståndare bakifrån.

Pushing — detta är precis som det låter, och gäller även när en spelare inte har bollinnehavet.

Olaglig screening – ett försök att bromsa eller stoppa en motståndare som inte har kontroll över bollen.

Handkontroll – när en försvarande spelare använder sin händer för att ta tag i eller bromsa en motståndare.

Olaglig handanvändning – när kontakt görs på en motståndare när denne försöker släppa bollen.

Andra typer av basketöverträdelser inkluderar:
Tekniskt regelbrott – dessa tilldelas alla spelare eller tränare för osportsligt beteende som svordomar eller bråk med en domare. Detta leder till minst ett frikast och bollinnehav. Om en spelare eller tränare får två tekniska regelbrott tas han eller hon bort från spelet.

Ihållande fouling – detta kan leda till att en spelare tas bort från spelet. Om en spelare begår fem regelbrott måste de lämna matchen permanent, men kan bytas ut.

Fullbrott i lag — detta kallas när ett lag har begått fem regelbrott av något slag i någon form. en period. Motståndarlaget tilldelas två frikast.

Brott — ett brott mot reglerna omfattar sådant som en olaglig dribbling eller att inte släppa bollen inom de angivna tidsgränserna. Besittning överlämnas till motståndaren.

Backplansöverträdelse – en anfallande spelare med bollen får inte korsa tillbaka över halvvägslinjen när han eller hon har fört fram bollen utanför den.

Poäng för basket
Poäng- och poängsystemet för basket består av följande –

Antalet poäng som ett skott får beror på positionen för spelare när de släpper bollen.

 • Utanför trepunktslinjen (3 poäng) — det högsta antalet poäng som kan uppnås är när en korg görs från utanför trepunktslinjen.
 • Innanför trepunktslinjen (2 poäng) – varje korg som skjuts innanför linjen ger två poäng.
 • Frikast (1 poäng) – ett frikast från frikastslinjen är värt en poäng. Det är ett oemotsagt skott mot korgen, tilldelat efter ett regelbrott av motståndaren.

Typer av basketskott:

 • Hoppskott — ett skott som utförs medan du hoppar i luften. Bollen släpps på den högsta punkten från marken och används ofta när man skjuter över en försvarare som försöker blockera bollen.
 • Lay-up — ett skott när en spelare flyttar till korgen med bollen. och rullar den av hans eller hennes fingertoppar in i korgen.
 • Bankskott – ett skott där bollen vidrör ryggbrädan innan den går in i bågen.
 • Dunk (eller Jam) — en spelare slår in bollen i korgen från att hoppa i luften.
 • Hook shot — ett enhandsskott med skytten vänd i sidled mot bågen och bågar bollen över den försvarande spelaren för att göra mål.
 • Frikast — ett fritt skott taget från foullinjen som ett resultat av ett regelbrott.
E-mail: hi@familyfully.com