FÖDD 1 JULI 1989
GRANDS PRIX 232
VINSTER 8
McLAREN KARRIÄRSSPANN 2021 – 2022
Daniel Ricciardos motorsportresa började, som så många, klistrad vid en tv. I hans fall var detta ofta en sena överseende, att titta på Formel 1, NASCAR och alla former av motorsport hemma i Perth, västra Australien. Biten av felet började han köra karting när han var nio år gammal och flyttade till Formel Ford vid 15.
Daniel flyttade till Europa och tävlade i Formel Renault 2.0 Italien 2007 innan han vann Formel Renault 2.0 WEC-titeln 2008 och britterna Formel 3-titeln 2009. Några veckor senare gjorde han sin F1-testdebut och toppade tidrapporterna för Red Bull Racing i Jerez Young Driver Test.
Denna prestation ledde till ett test och reservplats på Toro Rosso för 2010, vilket Daniel kombinerade med en övergång till Formel Renault 3.5. Han missade knappt World Series-titeln men belönades med regelbundna FP1-framträdanden för Toro Rosso. Han lånades ut till HRT under andra halvan av F1-säsongen och gjorde sin F1-debut på Silverstone i British Grand Prix.
Daniel övergick smidigt till en tävlingsplats på Toro Rosso för 2012 och, i två år med den italienska truppen, konsekvent slagna över sin vikt, och fick ett rykte som en demonkvalspelare, självsäker omkörare och en racerförare, som njöt av skrotet lika mycket som resultatet. Han gjorde mål i 13 av sina 39 lopp och belönades med Trofeo Lorenzo Bandini som ett erkännande för sina insatser.
Daniel befordrades till seniorlaget Red Bull Racing för 2014. Han tog en debutseger i F1 på kanadensaren Grand Prix, följt av ytterligare segrar i Ungern och Belgien för att sluta trea i förarmästerskapet, och belönades med det prestigefyllda Laureus World Sports Award för Årets genombrott.
Han tog sin första pole position på Monaco Grand Prix 2016, men nekades seger genom ett långsamt depåstopp. Han fortsatte med att vinna Malaysian Grand Prix senare samma år och slutade återigen trea i förarmästerskapet. Han lade till en osannolik Azerbajdzjans Grand Prix-seger 2017, och en anmärkningsvärd seger i början av säsongen i Kina i början av 2018. Han hade då kronan på sin karriär hittills: att vinna Monaco Grand Prix 2018 från pole position, trots att han körde halva. loppet med en lam bil, nere på kraft, tappar växlar och med sviktande bromsar. Under mitten av säsongen tillkännagav han en flytt till Renault för 2019.
Daniels två säsonger med Renault gick jämförelsevis i träda, och trots begränsade framgångar lyckades han fortfarande fräsa till sitt rykte som F1:s mest kliniska omkörare, med en förkärlek för ett sent lopp. Han skrev av från Renault med en blomstra och tog pallplatser på Nürburgring och Imola.
Efter sitt byte till McLaren för säsongen 2021 blev Daniel den mest erfarna australiensiska F1-föraren genom tiderna, och gick om Mark Webber med hans 116:e loppsstart vid 2022 års spanska Grand Prix. Det var på sin 102:a start som han levererade vad han sedan dess har kallat “det största ögonblicket i min karriär” – till och med viktigare än sin Monaco-seger 2018.
Australieraren hade inte vunnit ett lopp sedan den dagen i Monte Carlo, men återförde McLaren till det översta steget på en F1-palats för första gången sedan 2012 med en sensationell seger i Italiens Grand Prix. På grund av den vinsten och en satsning som paret hade gjort, har vd Zak Brown nu en tatuering av Monza-banan på armen, medan Daniel fick chansen att leva ut sin dröm om att köra Dale Earnhardt Srs 1984 Chevrolet Monte Carlo. p>
Han tillbringade en säsong till med McLaren och nådde aldrig samma höjder. Under en frustrerande sista säsong med laget njöt Daniel fortfarande av flera höjdpunkter, inklusive en sen laddning genom fältet vid Mexico City Grand Prix som gav honom Taggen Dagens förare. Han kom i mål med poängen i sitt sista race för laget i Abu Dhabi och avgick, efter att ha lämnat ett outplånligt märke på laget.
Daniel var snäll av naturen och inte benägen att ta sig själv på alltför stort allvar. en fast favorit bland fansen, media och lagen. Det kanske inte alltid har gått hans väg hos McLaren, men när visiret gick ner var Honey Badger alltid en hård konkurrent.