E-mail: hi@familyfully.com

Kobe Bryant

Biografi (1978–2020)

Förre basketspelaren Kobe Bryant vann fem NBA-titlar med Los Angeles Lakers samtidigt som han etablerade sig som en av spelets bästa genom tiderna . Han dog tragiskt i en helikopterkrasch den 26 januari 2020.

Vem var Kobe Bryant?
Kobe Bryant tillbringade sina första år i Italien och gick med i NBA direkt efter gymnasium. En dominerande målskytt, Bryant vann fem NBA-mästerskap och 2008 MVP Award med Los Angeles Lakers. Även om senare säsonger kantades av skador, passerade han Michael Jordan för tredje plats på NBA:s poänglista genom tiderna i december 2014 och gick i pension 2016 efter att ha gjort 60 poäng i sin sista match. 2018 fick Bryant en Oscar för bästa animerade kortfilm för Dear Basketball. Den 26 januari 2020 var han i en helikopterkrasch som dödade Bryant, hans 13-åriga dotter Gigi och sju andra.

Early Life
Kobe Bean Bryant föddes den 23 augusti 1978 i Philadelphia, Pennsylvania. Uppkallad efter en stad i Japan, är Bryant son till före detta NBA-spelaren Joe “Jellybean” Bryant. 1984, efter att ha avslutat sin NBA-karriär, tog den äldre Bryant familjen till Italien, där han spelade i den italienska ligan. Bryant växte upp i Italien tillsammans med två atletiska äldre systrar, Shaya och Sharia, och var en ivrig spelare i både basket och fotboll. När familjen återvände till Philadelphia 1991 gick Bryant med i basketlaget Lower Merion High School och ledde det till delstatsmästerskapen fyra år i rad. Med ett öga på NBA började han också träna med 76ers. Även om han skröt med bra betyg och höga SAT-poäng, bestämde sig Bryant för att gå direkt till NBA från gymnasiet. Han valdes ut av Charlotte Hornets med det 13:e totalvalet i 1996 års NBA-draft och byttes därefter till Los Angeles Lakers.

NBA-karriär och statistik
andra säsongen med Lakers röstades Bryant fram som startspelare för 1998 års All-Star Game, och blev den yngsta All-Star i NBAs historia vid 19. Shooting guarden slog sig sedan ihop med superstjärnans center Shaquille O’Neal för att vinna tre raka NBA-mästerskap och röstades fram till förstalaget i hela NBA 2002-2004. Han skrev också fleråriga godkännandeavtal med Adidas, Sprite och andra toppsponsorer. Även om Lakers kämpade efter att O’Neal lämnade 2004, presterade Bryant briljant. Han gjorde 81 poäng mot Toronto Raptors i januari 2006, den näst högsta poängen för enspel i NBA:s historia, och ledde ligan när det gällde poäng det året och nästa.

2008 utsågs Bryant till Most. Värdefull spelare och bar sitt lag till NBA-finalen, där de förlorade mot Boston Celtics. I NBA-finalen 2009 slog Lakers Orlando Magic för att vinna mästerskapet. Kort därefter var Bryant en del av minnesstunden för att hedra vännen och musiksuperstjärnan Michael Jackson. Året därpå vann Lakers sin andra raka titel genom att besegra Celtics. Bryant spelade både i USA:s olympiska lag 2008 och 2012, och vann på varandra följande guldmedaljer med lagkamraterna Kevin Durant, LeBron James och Carmelo Anthony, bland flera andra toppspelare. Efter att ha drabbats av en riven akillessena i april 2013, arbetade Bryant hårt för att återvända till banan innan han spräckte sitt knä bara sex matcher in på säsongen 2013-2014. Veteranen All-Star passerade Michael Jordan för tredje gången någonsin på NBA:s poänglista i december 2014, men hans säsong slutade på grund av skada för tredje året i rad när han ådrog sig en sönderriven rotatormanschett i januari 2015.

Pensionering
Även om Bryant återvände i tid till starten av NBA-säsongen 2015-2016, kämpade han personligen tillsammans med sina unga Lakers-lagkamrater. I november 2015 meddelade han att han skulle lägga av i slutet av säsongen. “Den här säsongen är allt jag har kvar att ge”, skrev han på The Players’ Tribunes hemsida. “Mitt hjärta tål bulten. Mitt sinne kan hantera tjat men min kropp vet att det är dags att säga adjö.”

Tillkännagivandet väckte starka reaktioner, särskilt från NBA-kommissionären Adam Silver. “Med 17 NBA All-Star-val, en NBA MVP, fem NBA-mästerskap med Lakers, två OS-guld och en obeveklig arbetsmoral är Kobe Bryant en av de största spelarna i vårt spels historia,” sa Silver i en påstående. “Oavsett om han tävlar i finalen eller hissar hoppskott efter midnatt i ett tomt gym, så har Kobe en ovillkorlig kärlek till spelet.”

Den 13 april 2016 bländade Bryant en slutsåld publik på Staples Center och fans överallt i karriärens sista match, gjorde 60 poäng och ledde Lakers till en vinst mot Utah Jazz. Det var Bryants sjätte 60-poängsmatch i karriären.

E-mail: hi@familyfully.com