E-mail: hi@familyfully.com

Biografi Muhammad Ali

Yrke: Boxer
Född: 17 januari 1942 i Louisville, Kentucky
Död: 3 juni 2016 i Scottsdale, Arizona
Best känd för: Världsmästare i tungvikt
Smeknamn: The Greatest
Biografi:

Var föddes Muhammad Ali?
Muhammad Alis födelsenamn var Cassius Marcellus Clay, Jr. Han föddes i Louisville, Kentucky den 17 januari 1942. Hans far, Cassius Clay, Sr., arbetade som skyltmålare och hans mor, Odessa, arbetade som hembiträde. Unge Cassius hade en yngre bror som hette Rudy. The Clays var inte rika, men de var inte heller fattiga.

Under tiden Cassius växte upp var sydstater som Kentucky segregerade efter ras. Detta innebar att det fanns olika faciliteter som skolor, restauranger, simbassänger och toaletter för svarta och vita människor. Lagar som heter Jim Crow Laws framtvingade denna separation och gjorde livet svårt för afroamerikaner som Cassius.

Att bli boxare
När Cassius var tolv år gammal stal någon hans cykel. Han var väldigt arg. Han sa till en polis att han skulle misshandla den som stal den. Det visade sig att officeren, Joe Martin, var en boxningstränare. Joe sa till Cassius att det var bättre att lära sig att slåss innan han försökte slå någon. Cassius tog Joe på sitt erbjudande och lärde sig snart att boxas.

Cassius upptäckte att han hade en riktig talang för boxning. Han var mycket snabbare än andra fighters i hans storlek. Han kunde slå ett snabbt slag och sedan smita ur vägen innan den andra fightern kunde reagera. Han kämpade 105 slagsmål som amatörfighter, vann 100 och förlorade bara 5. Han vann också flera guldhandskemästerskap och ansågs snart vara en av de bästa amatörboxarna i lätt-tungvikt i världen.

OS
1960 reste Cassius till Rom i Italien för att delta i OS. Han besegrade alla sina motståndare för att vinna guldmedaljen. När han kom hem var Cassius en amerikansk hjälte. Han bestämde sig för att vända sig till professionell boxning.

Vad var Muhammad Alis boxningsstil?
Till skillnad från många tungviktsboxare baserades Alis boxningsstil mer på snabbhet och skicklighet än kraft. Han försökte undvika eller avleda slag snarare än att absorbera dem. Ali använde en ortodox hållning när han slogs, men han höll ibland händerna nere och frestade sin motståndare att ta ett vild slag. Ali skulle sedan motanfalla. Han gillade också att “sticka och röra sig”, vilket betyder att han skulle slå ett snabbt slag och sedan dansa iväg innan hans motståndare kunde kontra. Han var en otrolig atlet och bara hans överlägsna snabbhet och uthållighet tillät honom att göra detta i 15 omgångar.

Bli mästare
När Ali blev professionell boxare hade han stora framgångar . Han vann flera matcher i rad och besegrade de flesta av sina motståndare genom knockout. 1964 fick han sin chans att slåss om titeln. Han besegrade Sonny Liston med knockout när Liston vägrade komma ut och slåss i den sjunde omgången. Muhammad Ali var nu världens tungviktsmästare.

Trash Talk and Rhyming
Ali var också känd för sitt trashtalk. Han kom med ramsor och ordspråk som var utformade för att skära ner sin motståndare och pumpa upp sig själv. Han pratade skräp före och under slagsmålet. Han pratade om hur “ful” eller “dum” hans motståndare var och kallade sig ofta för “den störste”. Hans kanske mest kända talesätt var “Jag flyter som en fjäril och sticker som ett bi.”

Ändra sitt namn och förlora sin titel
1964 konverterade Ali till islams religion. Han bytte först sitt namn från Cassius Clay till Cassius X, men ändrade det senare till Muhammad Ali. Några år senare värvades han till armén. Han sa att han inte ville gå med i armén på grund av sin religion. Eftersom han vägrade att gå med i armén, tillät boxningsförbundet honom inte att slåss på tre år från och med 1967.

Comeback
Ali gjorde comeback till boxningen i 1970. Det var i början av 1970-talet som Ali utkämpade några av sina mest kända slagsmål. Tre av Alis mest kända slagsmål inkluderar:

 • Århundradets kamp – “Århundradets kamp” ägde rum den 8 mars 1971 i New York City mellan Ali (31-0) och Joe Frazier (26-0). Denna kamp gick alla 15 omgångarna med Ali som förlorade mot Frazier genom beslut. Det var Alis första förlust som proffs.
 • Rumble in the Jungle – “Rumble in the Jungle” ägde rum den 30 oktober 1974 i Kinshasa, Zaire mellan Ali (44-2) och George Foreman ( 40-0). Ali slog ut Foreman i den åttonde omgången för att återta titeln obestridd tungviktsmästare i världen.
 • Thrilla in Manila – “Thrilla in Manila” ägde rum den 1 oktober 1975 i Quezon City, Filippinerna mellan kl. Ali (48-2) och Joe Frazer (32-2). Ali vann med TKO efter den 14:e omgången när domaren stoppade kampen.

Pensionering
Muhammad Ali drog sig tillbaka från boxningen 1981 efter att ha förlorat en match mot Trevor Berbick. Han tillbringade mycket av sin tid efter boxning med att arbeta för välgörenhetsorganisationer. Han led också av Parkinsons sjukdom från och med 1984. På grund av sitt arbete med välgörenhetsorganisationer och att hjälpa andra människor tilldelades han Presidential Medal of Freedom 2005 av president George Bush.

Intressanta fakta om Muhammed Ali

 • Han utkämpade tjugotvå professionella mästerskapsmatcher i tungvikt.
 • Han har varit gift fyra gånger och har nio barn.
 • Hans yngsta dotter, Laila Ali, var en obesegrad professionell boxare med rekordet 24-0.
 • Hans tränare från 1960 till 1981 var Angelo Dundee. Dundee arbetade också med Sugar Ray Leonard och George Foreman.
 • Skådespelaren Will Smith porträtterade Muhammad Ali i filmen Ali.
 • Han sa en gång att Sonny Liston luktade “som en björn” och att
 • Ali skulle “donera honom till ett zoo.”
 • Han röstades nej. 1 tungvikt av 1900-talet av Associated Press.
E-mail: hi@familyfully.com