E-mail: hi@familyfully.com

Rafael nadal

FULLSTÄNDIG NAMN Rafael Nadal Parera
FÖDD 3 juni 1986
HÖJD 6 fot 1 tum (1,85 m)
NATIONALITET Spanska
ROLL Vänsterhänt kontrastämpare (tvåhandsbackhand)
RELATION(ER)
Sebastian Nadal (far), Ana Maria Parera (mamma), Miguel Angel Nadal (farbror), Toni Nadal (farbror)

OM
Rafael Nadal, populärt kallad kungen av Clay, är den största singelytorexpert som tennis någonsin sett, och en av de bästa spelarna överlag.

Med 17 Grand Slams i sitt namn är Nadal näst efter Roger Federer på listan över alla. -tid Slam-ledare. Mer slående är dock att Nadal har vunnit häpnadsväckande 11 French Open-titlar, vilket gör honom till den i särklass mest framgångsrika spelaren någonsin på en enda major.

Medan han började som en fiende mot ärkerivalen Federer och regelbundet besegrade det schweiziska ess på alla ytor, har Nadal under åren utvecklats till en helt egen all-court.

Bästa avslutning på var och en av de fyra Grand Slams:

 • Australian Open: Mästare (2009)
 • French Open: 12-faldig mästare (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2017 2018, 2019)
 • Wimbledon: 2-faldig mästare (2008, 2010)
 • US Open: 4-faldig mästare (2010, 2013, 2017, 2019)
 • Högsta ranking: Nej. 1 ( 18 augusti 2008 )
 • Nej. veckor på nr. 1: 200
 • Spelstil, styrkor och svagheter

I sina yngre dagar var Nadal enbart en defensiv motstötare, som förlitade sig på sitt tålamod, snabbhet och uthållighet för att överleva sin motståndare. Av den anledningen kom de flesta av hans tidiga framgångar på lera – vilket belönar försvar mer än anfall.

På senare tid har Nadal dock blivit en mer offensiv spelare, som står närmare baslinjen och tar initiativet till poäng så snart som möjligt. Det har gjort honom till ett betydligt större hot på icke-lera ytor, och har hjälpt honom att vinna stora titlar på gräs och hardcourts också.

Nadals forehand är ett legendariskt skott och är hans enskilt största vapen, vilket ger mardrömmar till alla hans rivaler – framför allt Federer. Spanjoren använder ett extremt västerngrepp på forehanden, vilket gör att han kan ge en enorm toppspin och få bollen att studsa upp till axlarna på sina motståndare. Eftersom han är en vänsterhänt, går hans skottskott – crosscourt-forehanden – in i backhandshörnet på högerhänta spelare, och det gör det svårt för dem att göra mycket med svaret. Nadal-forehanden är särskilt svår att hantera för spelare med enhandsbackhands.

Hans backhand är också väldigt solid. Medan han använde den vingen främst som ett rallyskott tidigt, har han på senare tid börjat platta ut den och förvandlat den till ett annat dödligt vapen. Hans backhand är en av de bästa i världen, och många tillskriver det det faktum att han är dubbelsidig; han kan slå lika hårt på båda sidor.

Nadals fothastighet och bantäckning är bland de bästa i sportens historia. Spelare spränger ofta missilmarker i hörnen och tror att de har vunnit en vinnare, bara för att Nadal kommer spurtande från ingenstans och gör en häpnadsväckande vinst. Genom att tvinga sina motståndare att fortsätta slå ett extra skott, framkallar han många fel ur dem, vilket är särskilt användbart på lera.

Nadals serve är en av de mycket få svaga delarna av hans spel; det saknar den hastighet och gift som många andra toppspelare besitter. Hans skjutreglage på vänsterkanten ut bred i ad court ger honom dock en naturlig fördel, eftersom han kan få bollen att flytta sig bort från motståndarens backhand på de flesta break-punkter.

Nadal närmar sig inte nätet mycket , men han har mjuka händer och avslutar poäng med skarpa volley när han har chansen. Han har en lysande overhead smash; många betraktar den som en av de bästa i historien.

Betydande Rafael Nadal-rekord

Nadal har skapat flera skivor genom åren, och inte bara på lera. Här är de mest anmärkningsvärda av dessa:

– Flest titlar på en enda Grand Slam: 12 (French Open)

– Flest ATP Masters 1000 titlar: 33

– Enda spelaren som har vunnit 3 olika turneringar 10 eller fler gånger (Monte Carlo, Barcelona och French Open)

– Den yngsta spelaren i Open Era att uppnå karriärens Grand Slam (24 år)

– En av endast två spelare (tillsammans med Andre Agassi) som slutförde karriärens Golden Slam

– Längsta enstaka vinstrad i herrtennis: 81 matcher (på lera)

– En av endast två spelare (tillsammans med Björn Borg) som vinner en Slam utan att förlora ett set vid 3 separata tillfällen (2008 French Open, 2010 French Open, 2017 French Open)

– Enda spelare att ha 400+ matchvinster på både hardcourts och claycourts

– Enda spelare som har vunnit minst 1 Grand Slam under 10 år i rad (2005-2014)

Personligt liv

strong>

 • Nadal föddes i Manacor, Mallorca, och har bott där sedan dess. Han tränades av sin farbror Toni sedan 3 års ålder, och de två skildes först 2016 – varefter Nadal utsåg Carlos Moya till sin tränare.
 • Det var Toni Nadal som rådde honom att spela vänster. -handed, eftersom han (med rätta) trodde att det skulle ge Rafa en inneboende fördel på banan. Tonis bestraffande träningsmetoder har också fått stor kredit för att göra Rafa till en så disciplinerad och fokuserad spelare.
 • Nadal kommer från en sportfamilj och har atletiskhet i sina gener. Toni var tennisproffs i sin ungdom, och Rafas andra farbror Miguel Angel Nadal spelade professionell fotboll och representerade till och med FC Barcelona. Nadal själv är ett ivrig fotbollsfan och är en hängiven supporter av Real Madrid FC.
 • Nadals flickvän går under namnet Xisca Perello; de två har dejtat sedan 2005.

Rivalitet och arv

Nadals rivalitet med Federer var det som tidigt definierade spanjorens karriär. Hans dominans över schweizarna var den stora diskussionspunkten i tennisvärlden på 2000-talet; Federer svepte förbi nästan alla andra motstånd han mötte med löjlig lätthet, men kunde inte lista ut hur han skulle slå Nadal.

Rivaliteten mellan Federer och Nadal nådde sin zenit vid Wimbledon-finalen 2008, där Nadal äntligen uppnådde sin drömmer om att vinna Wimbledon efter en titanisk kamp som varade i 4 timmar och 48 minuter. Han har haft ett övertag sedan dess.

Nadal har också skapat en historisk rivalitet med Novak Djokovic. De två har spelat mot varandra flera gånger, med en ganska jämn uppdelning av matcher. Rivaliteten mellan Nadal och Djokovic är bäst ihågkommen för de ansträngande uthållighetsstriderna de har engagerat sig i, mest anmärkningsvärt finalen i Australian Open 2012 som varade i nästan 6 timmar. Deras semifinal i Wimbledon 2018 är en annan match som allmänt anses vara en av de bästa matcherna genom tiderna.

Nadals förmåga att kämpa till sitt sista andetag är det som har gjort honom till en sådan kultfigur i sporten. Trots att han ställdes mot legendariska skottmakare som Federer och Djokovic, har han kämpat för varje poäng och varje match som hans liv berodde på det, vilket har gjort det möjligt för honom att vända på steken. Han har legioner av fans som jublar vilt när han hamnar i en episk femsetare, och han vinner de flesta av dem – hans senaste gladiatorseger över Dominic Thiem i US Open 2018 kvartsfinal är ett bra exempel.

Nadals spel har varit revolutionerande, speciellt hans forehand. Ingen hade någonsin sett en spelare använda så löjligt mycket topspin innan Nadal kom till platsen. Hans “banan” skott som kröker sig in i banan på grund av de revolutioner han ger bollen hyllas med stor hyllning.

Nadals skicklighet på grusbanan och rekord är folklore; ingen spelare, man eller kvinna, har någonsin dominerat en enda yta som Nadal har gjort. I mer än ett decennium var Robin Söderling den enda spelaren som någonsin besegrat Nadal på Roland Garros; det var först 2015 som Djokovic äntligen bevisade för världen att Nadal inte var oövervinnerlig i Paris. Men det var bara en liten svacka, eftersom Nadal återhämtade sig för att lägga till fler French Open-titlar till sin kattunge, och därmed etablerade en gång för alla sin status som “King of Clay”.

Nadal är också ett lysande exempel på hur att övervinna motgångar och fysiska begränsningar. Han har råkat ut för många skador under hela sin karriär – knäskadan är kronisk – men har bekämpat dem alla med grus och beslutsamhet. Han har bevisat fel alla dem som tvivlade på hans livslängd; trots att han har en fysiskt krävande spelstil, är han fortfarande härskare efter att ha passerat 30 års ålder.

Närvaro i sociala medier:

 • Rafael Nadal Instagram: @rafaelnadal
 • Rafael Nadal Twitter: @rafaelnadal
E-mail: hi@familyfully.com