E-mail: hi@familyfully.com

Bodybuilding GOAT Ronnie Coleman om hans karriär och hans regler för framgång

Kungen pratar om sin karriär, sin nuvarande träningsrutin och vad du kan göra för att uppnå dina mål. Väldigt få män inom styrkesport kan säga att de har överträffat Arnold Schwarzenegger. Ronnie Coleman är en av dem – och hans prestationer har gjort honom till en bodybuilding-ikon och förtjänat en kunglig moniker: The King.

Coleman vann en rekordliknande åtta Mr. Olympia-titlar, en mer än Schwarzeneggers sju. I ögonen på många bodybuilding-fans är Coleman GET av sin sport.

Hans liv efter pensioneringen har haft sin beskärda del av upp- och nedgångar. Han har genomgått över ett dussin operationer i rygg och nacke, vilket har tagit ut sin rätt på den 57-åriga legenden. Tack och lov har stamcellsbehandlingar hjälpt honom att gå vidare med sitt tillfrisknande. Han är också mycket aktiv med sin tilläggslinje, podcast och arbete som tävlingspromotor. Till och med 14 år efter sin senaste tävling är han lika involverad i sporten som han någonsin har varit.

“Jag tror att det handlar om kunskap och att vara villig att lära sig för det mesta”, säger Coleman om sin framgång . Han tog sig tid att prata med Men’s Health om sina första år i styrkelyft, sin bodybuildingresa som är oöverträffad, och ger råd för dem som vill ta sina egna spår till ära.

När upptäckte du styrketräning?
När jag gick med i styrkelyftslaget på gymnasiet. Det var i början av 80-talet. Jag tog examen 1982. Vi gjorde det ganska bra eftersom vi hade ganska många starka killar i laget. Jag lyfte inte alls på college när jag spelade fotboll på Grambling State. Jag kom inte tillbaka till styrkelyft förrän efter det.

Vilka var dina bästa siffror i tävlingen?
Jag fick 500 (pounds) i marklyft, och jag fick det i knäböj också. Min bänk var inte lika bra då. Jag minns inte vad mitt bästa nummer var för det lyftet, men jag minns att jag ville att det skulle bli bättre.

Powerlifting har blivit en väldigt populär styrkesport de senaste åren. Vilken visdom kan du dela med dig av för någon som vill ta nästa steg från gymmet till en träff?
Tänk på att det var länge sedan jag tränade för styrkelyft, men jag minns att huvudfokus var arbetar på knäböj. Vi tränade fyra dagar i veckan, och det var inte mycket som en kroppsbyggare skulle göra. Vi jobbade verkligen på knäböjen och tränade tillbehör för det. Vi gjorde faktiskt inte så mycket för marklyftet. Vi skulle göra lite bänkarbete, men huvudfokus var att jobba på tekniken så att vi inte skulle få ett lyft avslag. Under de tunga dagarna gjorde vi set med 6, 4, 2 och 1 rep på huvudlyften.

Bortsett från de åtta Mr. Olympia-segrar, några av dina lyft i gymmet har blivit legendariska i sig, som 800 punds knäböj och marklyft. Känner du att det finns ett direkt samband mellan att vara starkare och att vara en bättre kroppsbyggare?
Åh ja, helt klart. Starkare kroppsbyggare har mer tjocklek på sina muskler. Den tjockleken är en av de största illusionerna du kan presentera på scenen. Konkurrenter som har mer tjocklek kommer att verka vara mycket större än vad de egentligen är. Många killar har inte det nu. Ibland fokuserade jag på att bli starkare, och det lönade sig så klart för mig. Det spelade ingen roll vad lyftet var, jag tränade det väldigt tungt.

Berättelsen om hur Metroflex Gym-ägare Brian Dobson övertygade dig om att tävla i bodybuilding för ett gratis gymmedlemskap är välkänd, men hur kände du efter att den första tävlingen var över?
Min första show var Mr. Texas, och jag vann förstaplatsen i min klass, och jag vann totalen också. Jag var ganska exalterad efter att jag vann tävlingen. Jag var dock inte redo att göra det till en karriär då. Jag gjorde det fortfarande bara för det kostnadsfria gymmedlemskapet (skratt).

Vilket råd skulle du dela med dig till någon som kanske funderar på att tävla i sin egen första bodybuildingshow? Jag berättar hela tiden för folk att anledningen till att jag var så framgångsrik i bodybuilding var att jag var omgiven av fantastiska tränare och dietister. När jag började visade Brian mig mycket eftersom jag inte kunde något om sporten. Senare introducerade Flex Wheeler mig för Chad Nicholls, och han lärde mig allt jag behövde veta om att tävla som proffs. Seriöst, jag visste inte så mycket förrän jag började jobba med honom. Jag tror att allt handlar om kunskap och att vara villig att lära för det mesta. Ju mer kunskap du har, desto bättre kommer du att få det.

Hur ska en nybörjare gå till väga för att hitta rätt personer att lära av?
Jag lärde mig faktiskt en hel del lite från andra kroppsbyggare. Jag såg att Flex vann alla dessa program. Så jag tänkte för mig själv “Jag måste prata med honom för jag vet inte vad som händer.” Jag gick till Flex och ställde en massa frågor till honom, och han hjälpte mig en hel del. Var inte rädd för att ställa frågor om du vill veta något. Jag är riktigt bra på det. Jag kom på det på college, och jag ställer fortfarande frågor om jag vet att någon kan svara på dem åt mig.

Trots att din examen var i redovisning blev du polis och arbetade med det jobbet heltid, även under en del av din regeringstid som Mr. Olympia. Många fitnessentusiaster försöker balansera karriär och träning – men de kanske tror att de måste försörja sig som kroppsbyggare utan jobb för att lyckas. Hur kunde du jonglera med engagemanget för din brottsbekämpande karriär samtidigt som du arbetade för att hålla dig i toppen av sporten?
Den enda hemligheten jag hade var att jag gillade att gå till jobbet varje dag. Jag hade så roligt, och det var samma sak med träning. För att vara ärlig, gjorde jag i stort sett två saker som jag älskade att göra hela tiden. För mig var ingen av dem verkligen något jag kallade arbete. De var hobbyer.

Jag jobbade samma skift hela tiden, 3 till 11. Det hjälpte mig att planera mina måltider, planera min träning och höll mig konsekvent. Det kan vara det bästa rådet jag kan ge – försök skapa ett sätt så att du kan vara så konsekvent som möjligt med både arbete och träning. Jag kunde planera min dag och sedan var det bara att gå igenom dagen.

2002 kom du faktiskt tvåa i en tävling till Gunter Schlierkamp, som var ansågs på den tiden vara en av de största störningarna i bodybuildings historia. Du kom sedan tillbaka till Olympia 2003 i vad många människor anser vara din bästa form någonsin, vägde 287 pund vid förhandsbedömning. Hur studsade du mentalt tillbaka från det nederlaget för att förlösa dig själv på ett så dominerande sätt?
Det var verkligen lätt för mig att vara ärlig mot dig. Från tiden efter den tävlingen fram till Olympia tänkte jag för mig själv ”åh, vill de gå i krig? Okej, jag tar dem till krig.” Det var mitt motto varje dag jag gick till gymmet. Jag gick till gymmet varje dag med hänsynslös övergivenhet under den tiden. Jag kände att det inte fanns något jag inte kunde göra eftersom jag var så motiverad. Jag har aldrig varit så låst till en tävling som jag var vid den. Det kan vara utgångspunkten för det. Fokusera på vad du vill med allt du har i dig. Om du behöver se bilder eller citat för att motivera dig, gör vad du måste så att du kan lyckas, men för mig hade jag allt detta i tankarna, och det var det enda stället jag behövde det. Det gjorde jag det året och jag vann, Jay [Cutler] blev tvåa och Gunter femma. Jag bevisade min poäng.

Även om din tävlingskarriär är över, är du fortfarande involverad i bodybuildingvärlden både som tävlingspromotor och genom din kosttillskottslinje, Ronnie Coleman Signature Series. Känner du dig fortfarande lika ansluten till dina fans och sporten genom dessa vägar som du gjorde när du tävlade?
Inte bara dessa saker, utan jag tränar fortfarande lika hårt som någonsin, det är min dokumentär och min bok, och jag har min podcast som jag också gör. Jag känner faktiskt att de sakerna har hjälpt mig att hålla mig ännu mer uppkopplad än när jag tävlade. Jag är lika passionerad nu för bodybuilding som jag var när jag var Mr. Olympia, och jag kan göra mer nu. Då tränade jag och tävlade. Nu kan jag göra mycket mer. Att hålla sig engagerad och ge till sporten är något jag tycker att alla borde göra om de får något av det.

Vilka kosttillskott skulle du rekommendera för personer som precis har börjat på sina träningsresor? strong>
Grunderna enligt min mening är ett multivitamin, aminosyror (BCAA) och vassleproteinisolat. Isolatet har lägre kalorier och är lättare att smälta. Det finns andra såklart, men de är enligt min mening absoluta måsten. Mat är självklart väldigt viktigt också, men jag sätter inte det ena över det andra. Du måste vara allvarligt uppmärksam på båda.

Många människor är medvetna om att du har genomgått många operationer under åren efter att du gick i pension. Men du kunde så småningom få stamcellsbehandlingar. Joe Rogan spelade en roll i den processen, eller hur?
Ja. Även om jag har genomgått många operationer och haft långa tillfrisknande, har de tillåtit mig att fortsätta göra de saker jag ville göra. Joe hjälpte mig oerhört mycket efter den där podden. Jag har haft tre av dessa behandlingar hittills, och de har tagit hand om smärtnivån som jag har känt.

E-mail: hi@familyfully.com