E-mail: hi@familyfully.com

Stephen Curry

 • Idrottare, NBA
 • 92,8 miljoner USD
 • 2022 Världens bäst betalda idrottare

Om Stephen Curry

 • Den tvåfaldiga MVP undertecknade NBA:s första kontrakt på 200 miljoner dollar 2017; han blev den första spelaren med två sådana affärer när han tecknade en fyraårig förlängning på 215 miljoner dollar 2021.
 • 2017 bildade Curry ett nytt företag, SC30, som hanterar hans investeringar, varumärkespartnerskap och filantropi satsningar.
 • I november 2020 tillkännagav Under Armour lanseringen av Curry Brand i ett försök att konkurrera med Nikes Jordan Brand.
 • Currys produktionsbolag, Unanimous Media, tecknade ett utvecklingsavtal med Comcast NBCUniversal i september 2021. I november 2020 gick det över till podcasting med ett avtal med Audible.
 • Curry lade till ett stort partnerskap med FTX 2021 som kom med en aktieandel.

Forbes listor
#5 Världens bäst betalda idrottare (2022)
#16 Celebrity 100 (2020)

Personlig statistik
Ålder 34
Källa till välstånd Basket
Självgjorda poäng 31
Lön/vinster $45,8 M
Rekommendationer $4 7 M
Residence Atherton, Kalifornien
Medborgarskap USA
Äktenskapligt status Gift
Barn 3
Agent Jeff Austin
Byrå Octagon
Sponsorer 2K Sports, Callaway Golf, CarMax, FTX, Google, Panini, Rakuten, Under Armour
Utbildning Davidson College

Stephen Curry visar inga tecken på att sakta ner under år 14
Stephen Curry kan vara en krigare för livet, men han är mer av en trollkarl än något annat. Under de 76 åren av NBA-action har det aldrig funnits en spelare som kan hänföra en hel publik med sina färdigheter på bollen och samtidigt sätta ett försvar i fara med rörelse utanför bollen.

De förödande korsningarna, snabbt byte av riktning, och parkeringsplatsens skjutbana kommer alltid att vara hans superkrafter. Med karaktären av hur basket ses – för varje 10 fans, åtta är förmodligen fokuserade på bollhanteraren – kommer erkännandet av Currys talang och storhet alltid att peka på dessa påtagliga egenskaper. De är lätta att identifiera. När bollen nuddar hans händer förväntar sig alla närvarande att bli mållösa.

Vanligtvis är de det. Eller så utbryter de i jubel när han borrar en 35-fotare och signalerar till motståndaren att det är dags för sängen. Under det senaste decenniet har hans behärskning utanför dribblingen och poängkreativitet revolutionerat sporten. Nu är trepunktsfrekvensen (andelen skott som genereras utanför bågen) cirka 39 % i hela ligan. Under 2013-14, innan Warriors startade sin dynasti, var det under 26 % med de mest perimeternöjda lagen som nådde 33 %. Ändå borde Currys arv och generationspåverkan gå längre än så.

Hans rörelse bort från bollen är lika fascinerande som pull-up-skjutningen. Det är lika dödligt och kräver lika mycket hantverk. Du vaknar inte bara en morgon mitt i säsongen och bestämmer dig för att köpa in strategierna utanför bollen. Det krävs en känsla av osjälviskhet bara för att bli bra på det. För att göra det till en del av din identitet finns det en stor dos av engagemang och storbildstänkande som en spelare måste ha.

Curry har gjort det coolt för vakter att sätta skärmar för varandra. Han och Nikola Jokić är de två främsta anledningarna till att vi ser fler inverterade pick-and-rolls – med stora män som inser att de kan dra nytta av en vakt som skapar förvirring, eller lockar till en byte som de vet att försvaret inte vill medge.

Innan Curry tog sig upp till Bay Area-legendarstatus, när verkade det någonsin fördelaktigt för en spelare att spurta bort från bollen, med vetskapen om att de inte skulle röra den på den besittningen? Curry kan undervisa i två mästerklasser när han går i pension: Hur man manipulerar ett försvar samtidigt som han får en bollskärm och hur man blir ett perfekt lockbete för dina lagkamrater. Listan över spelare som har båda dessa egenskaper är obefintlig – eftersom en lista antyder att det finns mer än en.

Ändå, trots all sin storhet, står Curry inför en mödosam uppgift. Detta år testar styrkan och hållbarheten hos hans axlar, och bär så mycket av tyngden offensivt för en Warriors-grupp som inte kan få ihop en segerserie.

Curry har startat säsongen med eld från praktiskt taget överallt . Hans mästerverk med 50 poäng mot Suns kunde inte ens göra det till en jämn match på långa vägar, tack vare att Warriors försvar brändes i dalen.

Warriors startande har spelat 165 minuter tillsammans, den fjärde mest av alla laguppställningar i ligan. De har överträffat lag med 21 poäng per 100 besittningar, vilket motsvarar alla “Death Lineup” från tidigare iterationer av laget. Ändå har Golden State 6-9 och kan inte vinna en match på vägen. Om det inte vore för Currys hjältemod, skulle det dock vara mycket fulare. I sina första 14 matcher efter en bländande finalprestation, har Curry i snitt 32,8 poäng, 6,8 returer och 6,4 assists med ett 70,1 % sant skottmärke, vilket fortfarande låter ofattbart även med hans standarder.

Per rengöring. The Glass, Warriors anfall är 17,4 poäng per 100 innehav bättre när han är på golvet jämfört med när han sitter – det skulle vara den näst högsta skillnaden i hans karriär, efter bara säsongen 2016-17 (+18,4). Om du minns tillbaka till just det året, även om Kevin Durant hjälpte till att leda bänkenheter, var det fortfarande en månad försenat i schemat där Curry var tvungen att utnyttja sin enhälliga MVP-magi för att hålla Dubs vinnande när Durant skadade sitt knä.

För jämförelsens skull, låt oss titta på hur Curry startade två av sina mest minnesvärda kampanjer. 2020-21 slutade han trea i MVP-röstningen bakom Joel Embiid och Nikola Jokic. Det var sista gången han var så nära att vinna priset sedan 2015-16, vilket också är på bilden nedan. Hans produktion från 2016 borde ärligt talat snidas på en plakett och skickas till Naismith Basketball Hall of Fame. Den bör komma ihåg som den bästa grundserien denna sport har sett:

NBA
Stephen Currys första 14 matcher – den här säsongen, 2021 när han slutade trea i MVP race, och i … [+]BASKETBALLREFERENS
Det är kusligt hur lik Currys senaste poängsträcka är till starten oktober-november 2015. Effektiviteten är identisk, om än på mindre volym eftersom 27-årige Steph var på toppen av sina krafter. Att göra 1,58 poäng per skott den här säsongen, marginellt över hans 2015-märke, kan vara den mest imponerande delen med tanke på att försöken till frikast inte är lika höga.

För sju år sedan när han torterade stora i dropptäckning och satte en ny trend, Curry spikade 71 treor på sina första 14 matcher. Det satte honom i takt med 401 trippel om han dök upp i 79 matcher (vilket han till slut gjorde, så vi använder den siffran). Han slutade med 402. Så det är säkert att säga att den första månaden av hans säsong var en solid förhandstitt på vad som väntar senare.

Har redan vilat en match och tagit hänsyn till hans senaste historia (27 missade matcher av de senaste två åren), låt oss anta att han spelar ungefär 68 matcher den här säsongen. Currys tempo skulle vara 350 treor, vilket skulle vara hans tredje mest under ett år. Det skulle också ge honom sju framträdanden på topp 10 på den listan. Sju! De kan genereras från vakt-till-vakt boll-skärmar, pick-and-rolls med början från logotypen, eller snabba handoffs där han bankar på att försvaret vilar i bara en sekund. Resultatet blir detsamma:

 • Av goda skäl är det första som kommer in i en tittares sinne när Curry kliver i golvet den oöverträffade skjutande touchen. När allt kommer omkring fängslar han publiken med en unik form av skottskapande och rätt effektivitet för att motivera de djärva försöken.
 • Bortsett från skottframställningen är det som skiljer Curry från andra vakter i hans ålder avslutningsförmågan. Det är en aspekt av hans spel de flesta av oss trodde skulle ta ett steg tillbaka, helt enkelt på grund av den naturliga regressionen av hastighet och snabbhet. Men för varje uns av burst som han har förlorat har han kompenserat för det med styrka och veteran-IQ.
 • Efter 14 matcher är Curry 42 av 55 vid rim och konverterar 76,4 % av sina försök . Trots att de har kvalitetsavstånd i vissa laguppställningar är dessa inte alla obestridda utseenden i lacken. Genom att spela en stor del av sina minuter tillsammans med Draymond Green och Kevon Looney, slår han sällan första försvarslinjen utan att ha en större kropp som väntar på honom runt korgen.

Med honom , det spelar ingen roll vem som glider fram för att hjälpa till. Han avslutar med sådan elegans, höger- eller vänsterhänt, och lyfter med endera foten:

Om du häckar hårt så delar han de två försvararna och hamnar i färgen. Om du byter tar han lugnt bort motståndarens stora man från dribblingen och äventyrar försvaret.

Inte matchade ordentligt i övergången? Han utnyttjar det inom några sekunder och låter dig inte återställa. Föra din stora man upp till nivån på skärmen? Han är fortfarande snabbare än han ser ut, så det är bättre att ha backline-hjälp i färgen.

Sättet på vilket Curry dissekerar en defensiv bevakning och fattar ett beslut på en bråkdel av en sekund att antingen attackera eller ge sitt lag en 4- on-3 fördel när han ser en fälla, rivaliseras endast av Dončić. Varje år, oavsett om Golden State kommer efter ett mästerskapslopp, kommer han tillbaka smartare och mer rutinerad på halvbanan.

Under de två senaste lågsäsongerna har Curry arbetat mycket med sin styrketräning. Han ville försäkra sig om att han är svårare att skydda trots att han stöts runt av försvarare som kommer undan med att ta tag i och hålla i honom. Men han visste också att en förbättring av sin överkroppskraft skulle göra honom svårare att röra sig defensivt (det fungerade, eftersom Curry hade den bästa defensiva säsongen i sin karriär förra året på väg mot en titel).

Ta en titt. med hans lacknummer i år kunde vi se den mest effektiva säsongen han har haft som förare och avslutare:

NBA
Currys effektivitet i det begränsade området och floater range NBA .COM
Förutom att leda NBA i poäng per skott är Curry också nummer ett i Estimated Plus-Minus (EPM), en avancerad mätning från Dunks & Threes som fångar en spelares inverkan på båda ändarna av golvet. Hans +9,1 EPM är något över Dončić (+8,2), och bekvämt före Kevin Durant (+6,8), Shai Gilgeous-Alexander (+6,7) och Jayson Tatum (+6,2) för att avrunda de fem bästa.

I BPM, Basketball-References inverkansmått med liknande mål, är Curry näst efter Dončić.

Hur man delar upp det, har dessa två vakter varit NBA:s bästa presterande under den här inledande månaden. Av en slump står de också inför samma dilemma. Utan att de tillhandahåller enorma poängutbrott eller kontrollerar villkoren för varje besittning, är deras lag i trubbel.

Vi vet redan om Mavericks speltrupper och hur ohälsosamt det är för en mästerskapsutmanare att vara den isoleringen- tung. Även om det inte känns som om Warriors är lika beroende av Curry (tack vare deras fritt flytande offensiv), har resultaten ofta speglat det. Golden State har 1-4 när Curry gör färre än 30 poäng eller inte spelar. I sina fem andra vinster har han i genomsnitt haft 40,4 poäng med lite hjältemod i slutet av spelet för att hjälpa Cleveland och Sacramento att övervinna underskott i fjärde kvartalet.

Om detta vore 2016 skulle ingen tänka två gånger på att be Curry att gräva så här djupt. varje kväll och slå dem till seger. Men med tanke på omständigheterna är det här en säsong utan motstycke för den fyrfaldiga mästaren.

Curry fyller 35 om mindre än fyra månader. När Magic Johnson fyllde 35 var han redan pensionerad i fyra år. I samma ålder var Isiah Thomas i år tre i pension. Steve Nash var inne på det sista året av sin tjänst på Suns, och Jason Kidd hade redan övergått till en rollspelare för Mavericks. John Stockton må ha tävlat i NBA-finalen under sin 14:e säsong, men den individuella produktionen fick en träff i mitten av trettiotalet. Ingen av dessa spelare bar en bråkdel av poängbördan som Curry måste utstå i det här skedet.

De enda två poängvakterna som anses vara elit vid 35 år är Curry och 2020 Chris Paul, och vi vet hur mycket olika deras stilar är på banan. Curry kommer att vara den enda som har upprätthållit en skyhög användning. På vissa sätt är det vaktmotsvarigheten till vad LeBron James var tvungen att göra 2020, även han som 35-åring, dominerande genom slutspelet och till synes bli bättre med åren. Förutom, du vet, det fanns en främsta motspelare bredvid honom som hette Anthony Davis, som hade den bästa delen av sin karriär för att hjälpa Lakers att ta titeln.

Det verkar inte som att Steph ska åka att ha den typen av hjälp under sin ålder-35 säsong. Såvida inte Warriors paketerar sina unga spelare och framtida draftval för att få fler slutspelsklara talanger. Det kommer inte att komma i form av ytterligare en All-Star – åtminstone tror jag inte. Men ungefär som förra säsongen, med Otto Porter Jr., Gary Payton II och till och med Nemanja Bjelica, skulle det vara av kommitté.

Warriors försvarskamp och ungdomsrörelse är till stor del skulden för deras tidiga säsong lidanden. Sällan kommer du att hitta detta lag som rankas bland de 10 nedersta i defensiva halvplanets betyg under loppet av en månad. Men det blir verklighet när hälften av bänkrotationen har förändrats och du litar på att oerfarna spelare är på rätt plats defensivt.

Det måste finnas utrymme för försök och misstag. Golden State att ha ett mål på ryggen i år – ungefär som alla försvarande mästare – hjälper inte James Wiseman, Moses Moody eller Jonathan Kuminga. Några sprängda växlar, sena rotationer eller felkommunikationer i försvaret var skyldiga att hända. Det är en del av NBA:s växtvärk. Men i en laddad väst, för ett lag som vill säkra en fördel på hemmaplan i åtminstone den första omgången, har Warriors inte tid att forma unga talanger. Om de prioriterar dessa hand-holding-ögonblick kommer Currys titelfönster snart att stängas.

På samma sätt faller deras defensiva sammanhållning sönder när startarna vilar, de offensiva misstagen hopar sig när deras ledare får en andningspaus. Med den regerande MVP för finalen på banan, gör Golden State endast en omsättning på 13,4 % av sina ägodelar. För sammanhanget skulle det vara bland de fem lägsta omsättningsbetygen i ligan. När Curry är borta från golvet, hostar dubbarna upp det på 20,3 % av sina ägodelar – en siffra som skulle vara död sist i NBA med en landmil.

Onödigt att säga att livet faller isär för Golden Stat om inte Curry och Green dikterar allt. Det är förmodligen inte ett framgångsrecept under en lång säsong med 82 matcher, med tanke på att skadefelet inte har påverkat dem ännu och att de fortfarande inte är över 0,500.

Ja, det är sant att det finns det Inte mycket press på Curry eller Warriors i år. Det här borde bli en feel-good-säsong efter att de tagit tillbaka sin trofé och skrattat åt varje tvivlare. De behöver inte bevisa något för någon efter vad de åstadkommit.

Det är dock viktigt att förstå en sak. Talanger på Mount Rushmore-nivå dyker inte upp hela tiden. Vilken franchise som helst skulle ha tur att landa någon av Stephen Currys kaliber – än mindre har han förbundit sig och skrivit under till och med 2026, hela 17 år efter att ha blivit draftad. Allt som krävs för att förlänga Currys fönster och jaga fler djupa slutspelslopp, bör de inte tveka .

E-mail: hi@familyfully.com