E-mail: hi@familyfully.com

Tom Brady biografi

3 augusti 1977 • San Mateo, Kalifornien
Fotbollsspelare

I mitten av 2000-talet var Tom Brady den obestridda kungen av spelplanen. 2002 blev han den yngsta quarterbacken i National Football Leagues (NFL) historia som ledde sitt lag till en Super Bowl-seger. Två år senare, 2004, bevisade han att magin fortfarande var stark när han ledde New England Patriots till deras andra Super Bowl-titel på tre år. Dessutom utsågs Brady till Super Bowls mest värdefulla spelare (MVP) 2002 och 2004. Den gropar, renskurna quarterbacken hade nått karriärhöjder som de flesta veteranfotbollsspelare avundade, och han hade gjort allt innan han var trettio år gammal .

Fotboll, fotboll och mer fotboll
Thomas Edward Patrick Brady Jr. föddes den 3 augusti 1977 i San Mateo, Kalifornien, det yngsta barnet och enda sonen till Galynn och Tom Brady. Familjen Brady var en sammansvetsad familj, och de var alla sportentusiaster. De tre Brady-flickorna (Maureen, Nancy och Julie) spelade alla tänkbara sporter, inklusive softball, fotboll och basket. Tommy, som hans familj kallar honom, gick alltid på deras lekar och hejade på dem. Han fångade också deras tävlingsanda. Som Julie Brady förklarade för People Weekly, “Vi brukade tävla om absolut allt, och vi pushade [Tom] hela tiden.” De nattliga striderna för att styra tv-fjärrkontrollen var särskilt hårda, och ofta ägde striderna rum med vattenpistoler.

Bradys intresse för fotboll började när han var mycket ung. Några av hans tidigaste minnen är att han deltog i San Francisco 49ers-spel med sin familj varje söndag när laget var i stan. “The Niners var mitt team”, entusiasmerade Brady i en CBS Under the Helmet-intervju. Brady var ett särskilt fan av San Francisco quarterbacks Joe Montana (1956–) och Steve Young (1961–). När Brady inte gick på fotbollsmatcher eller tittade på fotboll på tv, spelade Brady fotboll. När du gick på St. Gregorys grundskola i San Mateo (där han var altarpojke), spelade han flaggfotboll och touchfotboll på rasten och efter skolan. Hans position? Quarterback.

”Fotboll har så många inslag av sport. Det är styrka, och det är snabbhet, och det är snabbhet. Det är uthållighet. Det är seghet. Det är så snabbt. Det är ett fantastiskt spel att se. Det är ett fantastiskt spel att spela.”

Brady spelade först organiserad fotboll som nybörjare på San Mateos Junipero Serra High School, en katolsk skola för pojkar. Vid sitt yngre år var han en startande quarterback, och vid sitt sista år blev han uppmärksammad av college och proffsscouter. Under Bradys high school quarterback-karriär fullbordade han 236 av 447 pass (52,8 procent) för 3 702 yards och trettioen touchdowns. Den multitalangen Brady var också en stjärnfångare i skolans basebolllag, och när han tog examen från gymnasiet 1995, rekryterades han för att spela professionell baseboll för Montreal Expos. Istället valde han att ta emot ett stipendium för att spela fotboll för University of Michigan (U of M), i Ann Arbor.

I’m Going to Disney World!
I februari 2004, bara timmar efter att ha lett New England Patriots till sin andra Super Bowl-seger, togs quarterbacken Tom Brady iväg för att delta i en virvelvind av firande. Vart skulle han? När han sa till miljontals fans som tittade på deras tv-skärmar: “Jag går tillbaka till Disney World.”

Brady gick med i en lång rad idrottare som har varit med i en av tv:s mest kända reklamkampanjer . I annonsen, omedelbart efter matchen, frågar en berättare: “Du har precis vunnit Super Bowl! Vad ska du göra härnäst?” Spelaren svarar, “Jag ska till Disney World!” Den första annonsen, som sändes 1987, fokuserade på Phil Simms (1955–), quarterback för New York Giants, vinnare av Super Bowl XXI. “Vad händer härnäst?” reklamfilmer blev så kända att frasen “Jag ska till Disney World” blev en del av amerikansk popkultur.

2004 skulle Brady tillbaka till Disney World eftersom han redan hade varit där efter sin första Super Bowlvinst 2002. Endast tre andra NFL-spelare har varit med två gånger i reklamfilmerna: Joe Montana (1956–), Emmitt Smith (1969–) och John Elway (1960–). Många av spelarna, som Brady, är MVPs, men inte alla. Som Disneys senior vice president för marknadsföring Ken Potrock förklarade på PR Newswire: “Vi väljer spelare baserat på framgång på området och en berättelse av Askungens typ.”

Brady passade definitivt. Både 2002 och 2004 ledde han sitt team till en sagobokslut, så vad är bättre sätt att fira än med ett sagoslut. Den 2 februari blev sagan sann. Bara en dag efter vinsten i Super Bowl red Brady och hans mamma genom gatorna i Disneys Magic Kingdom och tusentals fans, inklusive Musse Pigg, jublade den senaste Super Bowl-hjälten.

Livet som a Wolverine
Under sina två första år som U of M Wolverine värmde Brady bänken som backup-quarterback för framtida NFL-stjärnor Brian Griese (1975–) och Scott Driesbach (1975–). Han var frustrerad över sin brist på spel och övervägde vid ett tillfälle att flytta tillbaka till Kalifornien. Brady höll dock ut det, och 1998, hans juniorår, fick han startpositionen som quarterback. Han fortsatte med att tjäna ett hedersomnämnande för All-Big Ten Conference; han var ett akademiskt All-Big Ten Pick (han hade 3,3 betyg i medeltal); och han satte flera rekord vid University of Michigan, inklusive rekordet för flest försök (350) och avslutningar (214) på en säsong. Brady ledde också Wolverines till seger i Citrus Bowl 1999 och utsågs till lagkapten samma år. År 2000 blev han lagkapten.

Trots sina framgångar mötte Brady ett bakslag under sitt sista år när han tvingades dela sina quarterbacksuppdrag med lagkamraten Drew Henson (1980–). Henson var bara en nybörjare, men han hade blivit mycket rekryterad inom både fotboll och baseboll, och Wolverine-tränaren Lloyd Carr fruktade att om han inte spelade skulle Henson kanske lämna U of M till förmån för en proffs basebollkarriär. Brady arbetade desto hårdare och avslutade året med att kasta tjugofemyardpasset som gav seger till U of M över University of Alabama i Orange Bowl 2000. Orange Bowl, liksom Citrus Bowl, är en eftersäsongstävling mellan två collegefotbollslag. De fyra mest prestigefyllda skålspelen är Orange Bowl, Cotton Bowl, Sugar Bowl och Rose Bowl. Bowl-spel spelas alltid så nära nyårsdagen som möjligt.

När hans collegekarriär tog slut hade Brady vunnit tjugo av de tjugofem matcher han startade. Han hade armstyrka och kastprecision, och han trodde att hans chanser var goda för att bli utvald att spela proffsboll under 2000 NFL-draften. Saker och ting blev dock inte som Brady hoppades. Under draften var han den 199:e spelaren som valdes, och han plockades upp av de kämpande New England Patriots. Enligt sportanalytiker var tränarna skeptiska till Brady. De ifrågasatte hans snabbhet, men mest undrade de varför Henson, en nybörjare, hade fått så mycket speltid på University of Michigan jämfört med den mer rutinerade senioren. Brady dök upp på Patriotens träningsläger fast besluten att bevisa sig själv. Hans U of M-tränare förväntade sig inget mindre. “Ju mer han blir nedslagen”, kommenterade Carr till People Weekly, “desto hårdare tävlar han. Du kan inte underskatta Tom.”

Vår upp ett trött lag
Trots att han var en fjärdesträngad Patriot-quarterback, klagade inte Brady. Istället tittade han och studerade och förberedde sig. Han lärde sig Patriot-spelboken fram och tillbaka, och han gick i viktrummet för att fylla upp sin sex fot-fyra tums ram från 204 till 220 pund. Han kastade också veteranlagkamrater med frågor om sätt att förbättra sin strategi på fältet. Vid slutet av sin första säsong hade Brady bara spelat i en match, under vilken han avslutade en passning. Matchen spelades mot Detroit Lions och Patriots förlorade med 34 mot 9. Laget avslutade säsongen i botten av AFC East-divisionen med ett rekord på fem vinster och elva förluster. De trettiotvå fotbollslagen som ingår i NFL är lika uppdelade i två konferenser: American Football Conference (AFC) och National Football Conference (NFC). Inom varje konferens finns det fyra divisioner: North, South, East och West.

Under lågsäsongen fortsatte Brady att arbeta med att förbättra sitt spel, och på träningslägret 2001 var han en av lagets mest förbättrade spelare. Brady imponerade så på sina tränare att han utsågs till back-up till Patriots stjärnback, Drew Bledsoe (1972–). Den 23 september 2001, under säsongens andra match, fick Bledsoe ett häpnadsväckande slag mot bröstet och tog sig knappt utanför planen. En nervös Brady, som inte hade förväntat sig att spela, klev in för att avsluta matchen, som Patriots slutade med att förlora.

Med Bledsoe utanför uppdrag, verkade det som om Patriots var dömda att möta ännu en förlustsäsong . Men när Brady började bli bekväm i sin nya roll, började saker och ting förändras. “Jag är ett stort fan av Drews,” sa den tidigare Patriot-säkerhetsadvokaten Milloy (1973–) till Michael Silver från Sports Illustrated, “men det var uppenbart att laget behövde något annat, och Tom tog med sig den ungdomliga energin.” Med det lugna självförtroendet från någon som var mycket äldre än hans tjugofyra år, hjälpte Brady Patriots att vinna en rad vinster. År 2000 slutade de i botten av högen; 2001 var de AFC-divisionsmästare, och de skulle till Super Bowl.

Packar en Patriot-punch på Super Bowl
Super Bowl är den bästa tävlingen i fotboll, som spelas varje år mellan de två lagen som är ledare från AFC- och NFC-divisionerna. Det har blivit ett stort tv-evenemang som ses av miljontals fans över hela världen. När de gick in i Super Bowl ansågs New England Patriots vara underdogs, även om de avslutade säsongen 2001 med elva vinster och fem förluster. Dels var deras meritlista i Super Bowl inte bra. De hade bara tävlat två gånger, och de förlorade båda gångerna. Plus att de leddes av en oerfaren quarterback: Tom Brady. St. Louis Rams var den absoluta favoriten att vinna Super Bowl XXXVI, planerad till den 3 februari 2002.

Oavsett förutsägelser var Brady så lugn inför den stora matchen att han tog en tupplur i omklädningsrummet . “När jag vaknade,” förklarade Brady för Dave Kindred från The Sporting News, “sa jag till mig själv att det är en fotbollsmatch. Det handlar bara om att spela fotboll. Jag kände mig lugn och självsäker.” Bradys självförtroende var nyckeln eftersom spelet visade sig vara en nagelbitande kamp. När Rams knöt ihop saker och ting med bara en minut, trettionio sekunder kvar, förväntade folk sig att matchen skulle gå på övertid. Brady satte dock upp ett spektakulärt niospelsspel som placerade Patriots för ett field goal. Med fler sekunder kvar på klockan besegrade Patriots Rams, 20 till 17.

Super Bowl-vinsten var bara början på Bradys historia om Askungen. Han ledde inte bara sitt lag till seger, han utsågs också till MVP of the game, och han satte ett nytt rekord som den yngsta quarterbacken att vinna en Super Bowl vid tjugofyra år och 184 dagar gammal. En av de tidigare rekordhållarna var hans barndomsidol, Joe Montana. Dessutom framstod Brady som en sann ledare för sitt lag och fick respekt från sina tränare, lagkamrater och sportpressen. Enligt sportförfattaren Paul Attner, “har han omfamnat sin position med en passion och intelligens som sällan sett i spelet.” Analytiker Phil Simms från CBS noterade att Brady “verkligen vet hur man spelar quarterback, hur man interagerar med lagkamrater, när man ska vara deras vän, när man ska vara deras ledare och när man ska vara deras fiende när han måste. Han kan påverka en hel franchise.”

Sweet repeat
Efter spänningen i Super Bowl var följande säsong en besvikelse för Patriots, och de klarade sig inte slutspel. En målmedveten Brady fick dock ihop sitt lag 2003. Säsongen började långsamt med två segrar och två förluster, men sedan tog Brady och Patriots igång en segersvit. Efter att ha vunnit fjorton matcher i rad var de återigen på väg till Super Bowl.

Super Bowl XXXVIII, som spelades den 1 februari 2004, var en minnesvärd match-up mellan Patriots och Carolina Pantrar. Första halvlek var plågsamt lång då båda lagen kämpade hårt för att kontrollera planen. I halvtid var ställningen Patriots 14, Panthers 10. Den andra halvan av matchen visade sig vara en humdinger. De två lagen gjorde sammanlagt 37 poäng i fjärde kvartalet, och med fyra sekunder kvar på klockan gjorde New Englands Adam Vinatieri ett 41-yard field goal för att vinna matchen, 32 till 29. För andra gången på tre år tog underdogen Patriots hem mästerskapet. För Brady var det en söt repris. Hans spelstatistik var imponerande: trettiotvå avslutningar på fyrtioåtta försök på 354 yards och tre touchdowns. Han utsågs återigen till den mest värdefulla spelaren, och han slog ytterligare ett rekord genom att, vid tjugosex års ålder, bli den yngsta quarterbacken som vunnit två Super Bowls.

Brady-mania Efter sin första Super Bowl-vinst svepte Brady-mania över USA. Sportscasters kunde inte ge honom tillräckligt med beröm och kallade honom noggrann, samvetsgrann och självsäker. Flickor överallt trodde att han var drömsk. Föräldrar gillade honom också. Enligt kollegan Larry Izzo, som pratade med reportern Michael Silver, “Varje mamma och pappa i New England vill att deras dotter ska dejta Tom Brady.”

Det verkade som att alla ropade efter den fräscha quarterbacken. . Brady var en domare för Miss USA Pageant; hans ansikte strålade ner från skyltar för den berömda “Got Milk?” annonskampanjer; och han utsågs till en av tidningen Peoples “50 vackraste människor 2002.” Strax före sin andra Super Bowl blev Brady till och med inbjuden att vara en speciell gäst i Vita huset för president George W. Bushs tal i januari 2004.

Brady verkar hantera sin kändisstatus. med samma coola inställning han har till att spela fotboll. Som han sa till Silver i Sports Illustrated, “Titta, jag är en fotbollsspelare, och när jag tänker tillbaka på Miss USA-tävlingen och alla andra coola saker jag har gjort de senaste veckorna, det roligaste jag har haft av pappa vann Super Bowl… Jag vet hur jag kom hit, och jag kommer att ägna mig åt att hjälpa mitt lag att vinna allt igen.”

Dessutom har Brady under det hela hållit sig väldigt nära sin familj, och kanske det är tack vare dem som han förblir jordad. I en intervju med Bradys hemstadstidning, San Mateo County Times, säger Tom Brady Sr. sätta sin sons kändis i perspektiv: “Tommy är en hemstadspojke och i allmänhet gillar alla att se hemstadspojken lyckas.”

E-mail: hi@familyfully.com