E-mail: hi@familyfully.com

Toto Wolff: Framgången är tillfällig, arvet är permanent

Framgången är tillfällig, arvet är permanent
Vi intervjuade Toto Wolff, VD för Mercedes-AMG Petronas Motorsport, för att höra hans tankar om pensionering, att lämna ett arv och hans sons hemliga kopplingar till motorsport.

Toto, är det sant att du har gått i pension från några karriärer i ditt liv?
Ja, en körkarriär som var väldigt kort, men som tände min passion för sporten. En private equity-karriär som var helt fristående från motorracing i 10 år och sedan investeringar i olika team förde mig tillbaka till en tredje karriär som slog samman två områden av näringsliv och sport.

Varför gjorde du bestämmer dig för att gå i pension från din racingkarriär så tidigt?
Det var inte mitt beslut att sluta med motorracing vid 22 års ålder. Jag hade slut på pengar, min sponsor hade dragit sig ur sporten efter Karl Wendlingers olycka i Monte Carlo. På den tiden var jag också väldigt medveten om att jag inte hade rätt bakgrund för att göra det. Jag saknade gokartbakgrunden som liten, jag saknade finansieringen och kopplingarna och jag trodde att näringslivet skulle vara den bättre karriärvägen i den åldern.

Så du hade insett när var det dags att kliva av?
Ja, jag vaknade en dag och tänkte: “Jag gillar inte det jag gör”. Det var alltid tydligt för mig när jag behövde ändra mig.

Vi hör mycket om fotbollsspelare som uppmuntras att planera för pensionering. Är det något du uppmuntrar förare att överväga?
Det är en motsägelse. Det ögonblick du börjar tänka på pension är förmodligen det ögonblick du borde sluta med elitidrotten, för det betyder att ditt sinne är någon annanstans. Låt oss inse det, om du har otur kan du leva till 100, så om du går i pension som professionell idrottsman vid 35 års ålder har du fortfarande två tredjedelar av ditt liv kvar.

Otur. ?
Ja, otur, vem vill bli så gammal?

Toto, du sa att Nico Rosberg var väldigt modig genom att gå i pension i förtid. Vad menade du?
Många av oss kan känna att vi är instängda på ett hamsterhjul och söker ekonomisk belöning, lycka och erkännande. Att Nico följer sin instinkt och hoppar av ratten och lämnar all denna erkännande bakom sig är en ovanlig sak att göra.

Känner du att det kommer att vara normalt att ha flera karriärer i morgondagens värld?
Ja, sättet vi lever på förändras och det är högst troligt att vi kommer att få möjlighet att göra olika karriärer, eftersom världen går i en sådan takt. Det vi gör idag kan vara föråldrat om tio år och nya områden kommer att dyka upp.

Finns det något med din karriär som du skulle vilja föra vidare?
Jag har sett en enorm press inom min omgivning på att unga söner, eller unga döttrar, pressas in i en karriär för sina föräldrar eller en äldre situation där företag existerade och det var uppenbart att de behövde fortsätta denna bana. Jag tycker att det är fel. Min karriär är min karriär, min passion är min passion, och i slutändan handlar det om att hitta lyckan i det vi gör dag ut och dag in och oavsett vad nästa generations bana är och målen – det måste du upptäcka själv.

Så vad du än väljer att vara ditt arv kanske inte är vad du vill ha ändå?
Min son, Benedict, är 16 år och vill bli läkare, men förra året fick jag reda på att för min fullständig överraskning, han var kommunikationschef för ett Formel 1-skoleteam som kör 30 cm långa bilar med gasjetstrålar och att hans team hade kvalificerat sig till världsfinalen i Austin, Texas.

Han hade bestämt sig för att inte berätta för mig om det, för det hade inget med mig att göra. Förra året kvalificerade hans lag sig igen till VM-slutspelet, och jag satt i ett flygplan och tittade i den största österrikiska tidningen när jag såg en artikel om min son och hans lilla Formel 1-skoleteam.

Jag fann mig själv med detta irrationella föräldraproblem och undrade om jag ville att min son skulle fortsätta med sitt intresse för att bli läkare eller inte. Svaret är förmodligen att han måste ta reda på det själv först och vi bör inte blanda oss i våra barns karriärer.

Hur viktig är framgång för dig?
Det är intressant, för i dagens värld är gårdagens framgång inte värd någonting. Det är borta och du har det inte längre, så du måste hitta ny relevans, nytt erkännande. Så här fungerar vår generation av sociala medier: rullningen går vidare, rullningen tar aldrig slut.

Du menar dess ständigt föränderliga karaktär?
Exakt, jag tycker sociala medier är som ett beroende. Det finns beroende av droger, alkohol, socker och Instagram. Tusentals mycket intelligenta hjärnor har skapat något som gör det mycket attraktivt att titta på. Ena stunden tittar du på en kvinna som har en redigeringsapp för att göra sig själv mer attraktiv, sedan tittar du på Max Verstappen som cyklar. Men jag är inte en beroendeframkallande person och har tagit bort alla konton i sociala medier från min telefon så att jag inte skulle titta på sociala medier och lova mig själv “Bara tio rullningar till.” Istället tittade jag på solnedgången i 20 minuter… visst, det gjorde jag inte bara. Jag tänkte på Formel 1 och skrev ner saker!

E-mail: hi@familyfully.com