E-mail: hi@familyfully.com

Venus Williams

SNABB FAKTA
Venus Williams
17 juni 1980 (42 år)
Lynwood, Kalifornien
Tvillingarna

Venus Williams steg från en tuff barndom i Compton, Los Angeles, för att bli mästarinna damtennisspelare och fyra gånger olympisk guldmedaljör.

Vem är Venus Williams?
Venus Williams lärde sig spela tennis på de offentliga banorna i Los Angeles. Efter att ha blivit proffs 1994 vann hon sju Grand Slam-titlar och ett OS-guld i singelspel. Hon slog sig också ihop med systern Serena Williams för att vinna flera dubbelmästerskap, vilket ökade hennes segertotal även efter att ha diagnostiserats med en autoimmun sjukdom 2011.

Early Life
Venus Ebony Starr Williams föddes den 17 juni 1980 i Lynwood, Kalifornien till Richard och Oracene Williams. En av Richards fem döttrar, Venus, tillsammans med sin yngre syster, Serena, har omdefinierat damtennis med sin styrka och fantastiska atletiska förmåga. Sedan han blev proffs 1994 har Williams tagit sju Grand Slam-titlar, inklusive fem Wimbledon-mästerskap. Williams introducerades för tennis av sin far Richard Williams på de offentliga planerna i Los Angeles, inte långt från familjens hem i Compton. Richard Williams, en före detta delägare från Louisiana, använde vad han hade hämtat från böcker och videor för att instruera sina döttrar om spelet.

Turning Pro
Vid 10 års ålder , Williams serve toppade 100 miles per timme, ett vapen som hon använde för att gå med 63-0 på United States Tennis Association juniortour. Den 31 oktober 1994 blev hon proffs. Hon bevisade att hon var mer än redo för detta när hon i sin första match slog nr. 50-seedade Shaun Stafford på Bank of the West Classic i Kalifornien. Det var ett betydelsefullt tillfälle för familjen Williams. Richard, i synnerhet, var inte rädd för att låta tennisvärlden veta att hans tjejer skulle förändra spelet. “Det är en för gettot!” skrek han ut på presskonferensen efter Williams seger.

Tenniskarriär
1997 blev Williams den första oseedade damfinalisten i US Open i Open-eran. Hon förlorade mot Martina Hingis. År 2000 vann hon både Wimbledon och US Open, vilket banade väg för henne att ingå ett kontrakt på 40 miljoner dollar med Reebok. Hon gick sedan ut och försvarade sina titlar 2001.

Vid de olympiska spelen 2000 i Sydney, Australien, tog Williams guldmedaljen i singeltävlingen och tog sedan en andra med Serena i dubbeltävlingen . Systrarna har krediterat den andra för att ha pushat dem i tennis, både som lagkamrater och som konkurrenter. Tillsammans har paret vunnit 13 Grand Slam-dubbeltitlar och har kvitterat mer än 20 gånger, inklusive finalerna i åtta Grand Slam-turneringar.

Williams tävlade i endast en handfull turneringar 2006 på grund av en kvardröjande handledsskada, men hon återgick till formen 2007 och vann singeltiteln i Wimbledon. Hon upprepade segern ett år senare, när hon besegrade Serena för ett femte Wimbledon-mästerskap i karriären. Några månader senare slog systrarna Williams ihop för att ta dubbeltiteln vid de olympiska spelen i Peking 2008.

2011 diagnostiserades Williams med Sjögrens syndrom, en autoimmun sjukdom som gjorde att hon lätt blev trött och öm. Hon gick över till en vegansk kost och ändrade sitt träningsschema för att ge fler återhämtningsdagar, en metod som visade sig vara framgångsrik när hon och Serena tog sin 13:e Grand Slam-titel i dubbelspel i Wimbledon 2012.

Systrarna fortsatte. att besegra Tjeckiens tennisstjärnor Andrea Hlavackova och Lucie Hradecka i dubbelfinalen vid de olympiska spelen i London 2012, vilket ger dem båda totalt fyra olympiska guldmedaljer. Den hösten vann Williams sin första WTA singeltitel på mer än två år.

Williams visade att hon fortfarande kunde överväldiga motståndarna genom att nå finalen i Rogers Cup och Coupe Banque Nationale 2014. I början av 2015, hon tog sin 46:e singeltitel i karriären genom att besegra toppseedade Caroline Wozniacki på ASB Classic.

Den sommaren gick veteranstjärnan vidare till den fjärde omgången på Wimbledon, hennes starkaste uppvisning i turneringen sedan 2011, innan förlora mot Serena på Center Court. Williams tog sig sedan till kvartsfinalen i US Open, men kunde återigen inte ta sig förbi sin syster i en spänd förlust i tre set.

Året därpå i Wimbledon blev 36-åriga Williams äldsta damernas Grand Slam-semifinalist sedan Martina Navratilova 1994, innan hon led en förlust mot Angelique Kerber. Hon slog sig sedan framgångsrikt ihop med Serena för att vinna dubbeltiteln, deras sjätte tillsammans i Wimbledon.

OS i Rio 2016
I en chockerande upprörd studsade Williams och Serena ut av den första omgången av damdubbel vid OS i Rio av den tjeckiska duon Lucie Safarova och Barbora Strycova. De toppseedade systrarna hade gått in i matchen med ett perfekt olympiskt rekord på 15-0 som en duo.

Efter att även ha förlorat i den första omgången av singelspel, försökte Williams rädda sin OS-upplevelse med ett sent inträde in i mixed-dubbeltävlingen. Men hennes bud på en femte totala OS-guldmedalj misslyckades när hon och partnern Rajeev Ram blev upprörda av Bethanie Mattek-Sands och Jack Sock i finalen.

Sen karriär
Williams inledde 2017 med en körning till Australian Open-finalen, hennes första framträdande i finalomgången sedan Wimbledon 2009, innan hon förlorade en hårt tillkämpad match mot Serena. Sedan gjorde hon ytterligare en överraskning till Wimbledon-finalen, där hon besegrades av Garbiñe Muguruza, och gick vidare till semifinalen i US Open. Efter att ha hamnat strax under priset i WTA-finalen slutade hon året rankad som nr. 5 i världen.

Williams kunde dock inte bära den fantastiska formen in i 2018, eftersom hon var upprörd i den första omgången av både Australian och French Open. Den sommaren förlorade hon mot Serena i den tredje omgången av US Open, den tidigaste matchen mellan systrarna i en stor turnering sedan Australian Open 1998.

Williams fortsätter att tävla, även om hennes ranking har sjunkit. Vid 39 års ålder var hon den äldsta spelaren som gick in i Wimbledon-fältet 2019, och hon förlorade därefter sin enda match mot den yngsta, 15-åriga amerikanskan Cori Gauff.

Entreprenör och filantrop
Utanför banan har Williams odlat ett varierat antal intressen. Hon har gått konstklasser och fått ett certifikat i inredningsdesign. Hon har startat en klädlinje som heter EleVen, samt en kollektion av damkläder för Wilson’s Leather.

Dessutom har hon lanserat sitt eget inredningsföretag, V*Starr Interiors, som arbetar med bostadsprojekt genom landet. 2009 blev Venus och Serena de första afroamerikanska kvinnorna att köpa aktier i ett NFL-lag när de gick med i ägargruppen Miami Dolphins. Året därpå var Venus medförfattare till New York Times bestseller Come To Win: Business Leaders, Artists, Doctors, and Other Visionaries on How Sports Can Help You Top Your Profession, där hon intervjuade framgångsrika personer som Richard Branson och Condoleezza Rice om sina tidiga atletiska upplevelser. Tennismästaren har också varit aktiv i ett antal sociala ändamål, inklusive ett nära samarbete med UNESCO för att främja jämställdhet mellan könen i hela världen.

E-mail: hi@familyfully.com